วันพุธที่ 17 พฤศจิกายน พ.ศ. 2553

Misconception: inaccurate perception of Chocolate



 Pimply faces?
 
Many believe that chocolate is the cause of pimples.  However, the pimple is caused by two major factors. The first is hormonal changes in the body and the second is your genetics, which affects how you skin is built and how it functions.  It has nothing to do with the food that you eat. There have even been scientific studies comparing pimples in subjects who consume chocolate and those who do not, and no significant differences in the level of pimples in the two groups were found.  


Chocolate causes weight gain?

Chocolate certainly can cause weight gain when consumed in excess as does any foods.  Chocolate is a high fat food, so if you need to limit your caloric intake from fat you might need to limit the consumption of chocolate.  However, for normal active people, chocolate can be enjoyed in moderation without any ill effects. 

Is chocolate good for active adults?

A lot of the great components in the cocoa bean are healthy for both our bodies and our minds, including vitamins and minerals as well as Theobromine and Serotonin, which are essential for the functioning of our nervous system and respiratory system.  Moreover, these compounds help relieve stress and allow us to be more focused.  In milk chocolate, we will also be able to get a lot of benefits from the calcium and protein that are present: these will strengthen our bone cells, something that is essential for all adults.  So a regular and moderate consumption of chocolate should be part of the life of active adults, particularly those of us in the modern world who are always on the run. 

Tooth Decay?

Chocolate certainly does not cause tooth decay.   The cocoa butter in chocolate even play a part in protecting the surface of our teeth: it helps to prevent the accumulation of plaque, which is the real culprit for the accumulation of bacteria and tooth decay.   However, we certainly cannot deny that chocolate contains sugar.  However, good quality real chocolate melts really well.   So most of the sugar in the chocolate will not be left as a residue on your teeth, something that is not so for many other foods and drinks. Please remember though that good oral hygiene should always be observed since poor oral hygiene is the real cause of tooth decay.

Consumption of chocolate raises our blood cholesterol level? 

This is certainly not true.  Even though, chocolate contains a high level of fat, the types of fat in chocolate were mainly the Stearic and Oleic fatty acids.  Consumption of these has never been scientifically proven to be linked with blood cholesterol levels. 

ทานช็อกโกแลตแล้วสิวขึ้น

มีข้อกล่าวหามากมายเกี่ยวกับช็อกโกแลต อีกทั้งความเชื่อผิดๆ ที่ว่าช็อกโกแลตเป็นบ่อเกิดของสิว ซึ่งจริงๆ แล้วการเกิดสิวนั้น ไม่มีผลมาจากการรับประทานอาหารชนิดใดๆ ทั้งสิ้น  หากแต่เกิดจากปัจจัยสำคัญ 2 อย่างคือ การเปลี่ยนแปลงทางฮอร์โมน และขึ้นกับพันธุกรรมของคนว่า แต่ละคนมีลักษณะของผิวพรรณเป็นอย่างไร

ช็อกโกแลตเป็นสาเหตุของความอ้วนหรือเปล่า

อาหารส่วนใหญ่ถ้าทานในปริมาณที่มากเกินไปล้วนทำให้อ้วนได้ทั้งนั้น ช็อกโกแลตก็เช่นเดียวกัน ช็อกโกแลตแม้จะถือว่าเป็นอาหารที่มีไขมันสูง แต่การทานในปริมาณที่พอเหมาะก็ให้ประโยชน์กับร่างกายอย่างมากและไม่มีผลข้างเคียงใดๆ

ช็อกโกแลตเหมาะสำหรับผู้ใหญ่วัยทำงานหรือไม่

ในเมล็ดโกโก้มีส่วนผสมมากมายที่มีประโยชน์ต่อร่างกายและจิตใจ ทั้ง วิตามิน เกลือแร่ และสารอาหารอื่นๆ สารทีโอโบรไมน์และเซโรโทนินมีประโยชน์ต่อระบบประสาทส่วนกลางและการหายใจ นอกจากนี้ยังช่วยลดความเหนื่อยล้าและทำให้มีสมาธิมากขึ้นอีกด้วย อีกทั้งปริมาณแคลเซียมและโปรตีนที่มีมากในช็อกโกแลตนม ทำให้กระดูกแข็งแรง ดังนั้น การทานช็อกโกแลตในปริมาณที่เหมาะสมและสม่ำเสมอ  จึงเหมาะสมกับสภาพการดำเนินชีวิตในปัจจุบันที่ต้องการความคล่องแคล่ว ว่องไว

ทานช็อกโกแลตทำให้ฟันผุหรือไม่

ช็อกโกแลตไม่ได้ทำให้ฟันผุแต่อย่างใด ในความจริงแล้วมีการกล่าวไว้ว่า โกโก้บัตเตอร์ในช็อกโกแลตมีส่วนช่วยในการเคลือบฟันเพื่อป้องกันการก่อตัวของคราบหินปูน (Plaque)ในฟันอีกด้วย อย่างไรก็ตามน้ำตาลในช็อกโกแลตอาจเป็นตัวที่ทำให้ฟันผุได้แต่ก็เหมือนกับน้ำตาลในอาหารอื่นทั่วๆไป นอกจากนี้ สิ่งที่ช็อกโกแลตพิเศษกว่าอาหารและเครื่องดื่มอื่นๆ คือช็อกโกแลตมีคุณสมบัติละลายเร็วในปาก ดังนั้นมันจะไม่เหลือสิ่งตกค้างไว้ อย่างไรก็ดี การดูแลสุขภาพปากอย่างถูกวิธีเป็นสิ่งที่สำคัญที่สุดในการป้องกันฟันผุ

ช็อกโกแลตทำให้ระดับคลอเรสเตอรอลเพิ่มหรือไม่

การทานช็อกโกแลตไม่เพิ่มระดับคลอเรสเตอรอลแต่อย่างใด แม้ว่าในช็อกโกแลตจะมีไขมันอิ่มตัวอยู่ แต่ไขมันในช็อกโกแลตประกอบไปด้วยส่วนหลักๆคือ กรดสเตียริก และ กรดโอเลลิก ซึ่งทั้ง 2 ตัวนี้ได้วิจัยมาแล้วว่าไม่มีส่วนในการทำให้ระดับไขมันไม่ดี (LDL) เพิ่มขึ้นแต่อย่างใด

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น