วันอังคารที่ 16 พฤศจิกายน พ.ศ. 2553

How does the chocolate go to Europe

Columbus, who made his voyage to the West Indies in 1492, was probably the first European to encounter cocoa, and there is even evidence that he may have brought the bean back with him to Spain.  However, it was not until 1519 cocoa became widely known in Spain.  In that year, Fernando Cortez, another Spanish explorer, defeated the armies of the Aztec Emperor Montezuma. Since cacao beans were considered a valuable possession, indeed, a form of money, they were seized from the defeated and not long afterwards sent back to Spain.

The Spanish royalty were the first to enjoy the taste of cocoa, consuming it mainly as a frothy drink, sometimes adding a little cinnamon and sweetening it with sugar.  There was no record of how this secretly treasured beverage spread to the other countries in Europe, but about a hundred years after the introduction of chocolate in Spain, frothy chocolate drinks had become popular at all of the royal courts in Europe.  At the beginning, chocolate was still reserved mainly for the rich and the aristocracy.   

โคลัมบัสค้นพบโกโก้ที่อินดีสตะวันตกในปี 1492 และได้นำตัวอย่างของโกโก้กลับมาที่สเปน
ต่อมาในปี ค.ศ.1519 เฟอร์นานโด คอร์เตส ขุนพลของสเปน นำทหารเข้าสู้รบกับทหารของมอนเตซูมา จักรพรรดิแห่งแอซเทค จนได้รับชัยชนะ และได้นำทรัพย์สมบัติคือ เมล็ดโกโก้ซึ่งถือเป็นของมีค่า ใช้แทนเงินตราถือเป็นทรัพย์ที่ยึดได้จากเชลยศึก ในเวลาไม่นาน เมล็ดโกโก้และช็อกโกแลตจึงได้ไปสู่สเปน

สเปนได้ลิ้มรสช็อกโกแลตอยู่เป็นเวลากว่าร้อยปี จนในที่สุดได้กระจายไปทั่วยุโรป อย่างไรก็ดี ไม่มีหลักฐานทางประวัติศาสตร์ชี้ชัดว่า ช็อกโกแลตเผยแพร่จากสเปน ไปสู่ประเทศอื่นๆของยุโรปได้อย่างไร แต่ในที่สุดความลับของช็อกโกแลตได้แพร่งพรายออกไปและเป็นที่นิยมในราชสำนักยุโรปอย่างรวดเร็ว

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น